Zupa krem z fioletowych ziemniaków

Mamy taką klasę, która przepada za zupami kremowymi. Dzisiaj coś innego, coś kolorowego, coś co pięknie się prezentuje, a smakuje odrobinę inaczej niż zwykły krem ziemniaczanym. Spójrzcie tylko jak chłopaki się postarali, nam przypadła do gustu, polecamy!  

Składniki:

500 g fioletowych ziemniaków
2 małe ziemniaki (zwykłe)
1 litr bulionu
2 łyżki octu jabłkowego
1 łyżka masła ząbek czosnku
2 łyżki śmietany 12% lub 18%
pieprz
sól
 
Ziemniaki (zwykłe i fioletowe) obrać i usunąć oczka. Pokroić w średniej wielkości kostkę. W garnku roztopić masło, dodać posiekany drobno czosnek i chwilę smażyć. Następnie dodać ziemniaki i smażyć je przez około 5 minut co jakiś czas mieszając. Po tym czasie warzywa zalać bulionem, dodać ocet, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować aż ziemniaki będą miękkie (około 30 minut), zestawić z ognia i zblendować. Doprawić śmietaną i przyprawami. Krem podawać z posiekaną natką pietruszki i grzankami z serem.






Komentarze

Popularne posty