Mantecados

Mantecados to tradycyjne hiszpańskie ciasteczka, wytwarzane są z mąki pszennej zmieszanej ze smalcem i cukrem. Ich nazwa wywodzi się od słowa manteca (hiszp. manteca – tłuszcz, manteca de cerdo- smalec). Aby nadać im różne smaki Hiszpanie stosują kakao, cynamon czy sezam. Bardzo proste w wykonaniu a można się poczuć jak na wakacjach w Hiszpanii.

Składniki:

250 g mąki pszennej
125 g cukru pudru  
145 g smalcu
2 łyżki gorzkiego kakao

Mąkę rozsypać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Suszyć ją przez ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni, mieszając co 10 minut, żeby mąka wysuszyła się równomiernie. Wysuszoną mąkę przesiać, a na nią wysypać również przesiany cukier puder i kakao. Całość wymieszać. Następnie dodać smalec. Mieszać do połączenia się składników. Masę wstawić do lodówki na ok. 30 minut. Ciasto rozwałkować na grubość 2 cm i wycinać okrągłe mantecados. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 20 minut. Gorące ciastka posypać cukrem pudrem i czekoladą.









Komentarze

Popularne posty