Pałki kurczaka pieczone w sosie musztardowym z pieczarkami

Pieczone czy smażone udka często u nas goszczą, bo młodzież uwielbia drób w różnych postaciach. Tym razem udka w sosie musztardowym z pieczarkami. Udka podczas pieczenia wchłonęły cały sos i jego smak. Dzięki czemu były delikatne i wilgotne. 

Składniki:

8 sztuk pałek kurczaka, około 1 kg
sól i pieprz do smaku
2 łyżeczki świeżego rozmarynu posiekanego lub 1 łyżeczka suszonego
2 łyżeczki świeżego tymianku posiekanego lub 1 łyżeczka suszonego
1 oleju
250 g pieczarek, pokrojonych na ćwiartki lub plasterki
2 łyżki mąki
1 szklanka bulionu z kurczaka
1/2 szklanki wytrawnego białego wina 
2 łyżki musztardy 

Kurczaka doprawić solą i pieprzem, a także rozmarynem i tymiankiem. Na dużej patelni rozgrzać olej, dodać pałki kurczaka i na silnym ogniu zrumień je z każdej strony. Zdjąć pałki z patelni, przełożyć do naczynia do zapiekania. Na patelnię dodać pokrojone grzyby i smażyć do chwili, gdy się lekko zrumienią. Dodać mąkę, zamieszać i smażyć jeszcze 1 minutę. Wlać wino, a gdy się zagotuje, dodać bulion i musztardę i ponownie doprowadzić do wrzenia. Gotować 5 minut. Spróbować i ewentualnie doprawić według własnego gustu.
Pałki zalać sosem musztardowo-grzybowym i wstawić do piekarnika. Piec 40-50 minut w temperaturze 200°C.






Komentarze

Popularne posty