Zupa z pieczonej papryki

Taka zupa jest doskonałą propozycją na jesienne czy zimowe słoty. Bardzo rozgrzewa, a czosnek działa bakteriobójczo i bakteriostatycznie, czyli pomaga zwalczać infekcje, czyli to co okresie jesienno-zimowym nas atakuje. Zupka poleca się na przeziębienia.

 
Składniki:
 
1l bulionu
6 dużych czerwonych papryk
2 główki czosnku 
3 łyżki oliwy z oliwek
2 małe cebule
6 średnich ziemniaków
1 papryczka chili
sól, pieprz
 
Dużą paprykę włożyć na 15 minut do nagrzanego piekarnika, a następnie zdjąć z niej skórę. Czosnek posiekać i wrzucić na rozgrzaną oliwę. Gdy zacznie intensywnie pachnieć, wlać bulion, wrzucić pokrojoną paprykę, cebulę i ziemniaki. Dusić, aż warzywa będą miękkie. Dodać sól i pieprz, wystudzić, zmiksować. Dodać plasterki ostrej papryki i podgrzać. Podawać z natką pietruszki.










Komentarze

Popularne posty