Fale Dunaju z truskawkami

Fale Dunaju to ciasto klasyk wśród klasyków. Gościło już u nas w wersji z jabłkami, ale znając nasze upodobania do różnych zmian nie powinniście się dziwić, że ta wersja jest z truskawkami. Uwielbiamy te owoce i najchętniej dalibyśmy je do każdego ciasta.

Składniki (na dużą formę o wym. 28 x 40 cm):
 
4  duże jajka
1½ szklanki cukru
szczypta soli
2 łyżki soku z cytryny
¾ szklanki oleju
¾ szklanki kwaśnej śmietany 18%
3 szklanki mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 - 2 łyżki kakao
ok. 600 g truskawek
 
krem:
¾ litra mleka
1½ szklanka cukru
1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru (na ¾ l mleka)
2 żółtka
2 łyżki mąki pszennej
300 g masła
 
polewa:
100 g czekolady mlecznej lub deserowej
5 łyżek cukru pudru
1 -2 łyżki kakao
15 g masła
6 łyżek mleka
 
Truskawki umyć i usunąć pestki. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec dodawać porcjami cukier, a następnie żółtka utarte z sokiem cytrynowym. Stale miksować na średnich obrotach. Wlewać porcjami olej, a następnie śmietanę i dalej miksować na tych samych obrotach. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypywać porcjami stale mieszając, tylko do połączenia się składników. Ok. ⅔ ciasta przełożyć do formy i równomiernie rozprowadzić.
Do pozostałej części dodać kakao, wymieszać. Delikatnie wyłożyć łyżką na jasne ciasto małe kupki ciemnego ciasta w niewielkich odległościach jedna od drugiej. Na wierzchu każdej kupki ułożyć wcześniej przygotowane owoce. Piec w 190C około 45 minut. Odlać ok. ¾ szklanki mleka, wsypać budyń, mąkę pszenną, dodać żółtka i krótko miksować do uzyskania jednolitej zawiesiny. Pozostałe mleko ugotować z cukrem i połączyć z zawiesinę budyniową stale mieszając. Wystudzić. Masło utrzeć do białości, dodawać porcjami budyń, stale ucierając na zmniejszonych obrotach robota do uzyskania kremowej konsystencji. Masę równomiernie rozprowadzić na cieście, lekko ugnieść w dołkach z owocami, wygładzić powierzchnię i umieścić w lodówce do schłodzenia. Do rondelka wsypać cukier puder, kakao, zalać mlekiem, wymieszać i podgrzać do zagotowania.  Dodać masło, wymieszać do rozpuszczenia się masła.
Wyłączyć ogrzewanie, wrzucić kostki czekolady i stale mieszać, aż rozpuszczą się. Przestudzoną polewę rozprowadzić równomiernie na powierzchni ciasta, najlepiej pomocą rękawa cukierniczego i ponownie umieścić w lodówce.




Komentarze

Popularne posty