Lazania z kurczakiem i szpiankiem

Lubimy lazanie w tradycyjnym wydaniu czyli z mięsem mielonym, sosem pomidorowym i beszamelowym. Jednak lubimy również eksperymentować z innymi składnikami i ich zestawieniami. Kurczak i szpinak to zawsze jest dobre, a jak jeszcze do tego dodamy sos beszamelowy i odrobine chrupiących migdałów to już jest mega...

Składniki:
 
9 płatów lazanii 
50 g płatków migdałów
2 filety z kurczaka
1 łyżka mąki
1 łyżka oleju 
500 g szpinaku
3 ząbki czosnku
2 cebulki szalotki
1 mały por
masło
olej 
2 łyżeczki suszonego oregano

Sos beszamelowy:
60 g masła
50 g mąki pszennej 
600 ml mleka
1/2 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki zmielonego białego pieprzu

Szpinak opłukać i osuszyć na ręcznikach lub ściereczce. W garnku rozpuścić trochę masła, włożyć szpinak do garnka i mieszając podgrzewać aż szpinak zwiędnie, wyłożyć na sitko i po odsączeniu posiekać na desce na 1- 2 cm kawałki. Czosnek i szalotki obrać, pora dokładnie opłukać, przyciąć na końcach pozostawiając białą i jasnozieloną część. Czosnek, cebulkę i pora drobno posiekać. Na patelni podgrzać olej i masło, włożyć rozdrobnione warzywa, dodać oregano i podsmażyć wszystko co jakiś czas mieszając (przez około 5 - 7 minut). Włożyć szpinak, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem, wymieszać, odstawić z ognia.    
Filet z kurczaka opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem, wysmarować olejem, oprószyć mąką, strzepnąć nadmiar. Rozgrzać patelnię z olejem. Smażyć kurczaka przez 10 minut. Zdjąć z patelni. 
Zagotować osoloną wodę w dużym garnku, włożyć płaty lazanii i gotować 2 minuty, wyłożyć na tacę jeden płat obok drugiego. 
Roztopić masło na patelni lub w garnku, dodać mąkę i smażyć przez około 2 minuty na umiarkowanym ogniu ciągle mieszając. Stopniowo wlewać mleko cały czas mieszając aż sos zgęstnieje i będzie gładki. Doprawić solą, gałką muszkatołową,  białym pieprzem, zagotować a następnie odstawić z ognia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Formę żaroodporną o wymiarach około 20 x 30 cm posmarować cienko oliwą . Dno wyłożyć 3 płatami ciasta, posmarować je 3 łyżkami sosu beszamelowego, wyłożyć połowę szpinaku, połowę pokrojonej piersi kurczaka i kolejne 3 łyżki sosu beszamelowego (w miarę możliwości rozsmarować go miejscami). Przykryć 3 płatami ciasta i powtórzyć czynności jak poprzednio. Przykryć resztą płatów lazanii i rozsmarować resztę sosu. Piec przez 20-30 minut, na 10 minut przed końcem posypać lazanie płatkami migdałów.







Komentarze

Popularne posty