Kawowy Michałek

To jest ciasto z gatunku tych mega słodkich, oj serio Wam mówimy, bo my baardzo lubimy słodkie, ale to ciasto jest w górnych granicach naszej wytrzymałości na cukier. Kawowy smak to jeden z naszych ulubionych dlatego dzielimy się z Wami tym przepisem.

Składniki:


Blat orzechowy:
7 białek
szczypta soli
150 g cukru
100 g mielonych orzechów włoskich
100 g siekanych orzechów włoskich

100 g wiórków kokosowych
100 g wafelków orzechowych  

Krem:
500 g serka mascarpone
350 ml śmietanki 30 % lub 36%
6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej rozpuszczone w 2 łyżkach wody
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki likieru Amaretto lub kawowego

 
Polewa:

200 g czekolady mlecznej lub deserowej
100 ml śmietanki 30%
2 łyżki masła

dodatkowo

ok. 20 sztuk herbatników kakaowych

Ciasto orzechowe – białka ubić ze szczyptą soli na pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier. Kiedy piana będzie sztywna i błyszcząca, a cukier całkowicie rozbity, dodać orzechy, wiórki i posiekane wafelki. Całość delikatnie wymieszać. Dno formy o wymiarach 24 x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę orzechową i równomiernie rozprowadzić. Formę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 170 C. ok 30 minut. Ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić.
Krem – w wysokim naczyniu umieścić serek, śmietankę i cukier puder. Miksować do uzyskania konsystencji gęstego kremu. Dodać kawę i likier. Ponownie zmiksować. Krótko, tylko do połączenia składników. Wystudzone ciasto odwrócić do góry dnem i ponownie umieścić w formie. Na ciasto wyłożyć krem i równomiernie rozprowadzić. Na kremie ściśle ułożyć herbatniki, Ciasto wstawić do lodówki i chłodzić ok. 3 godziny. Polewa - w rondelku umieścić masło i śmietankę. Dobrze podgrzać, niemal do zagotowania. Czekoladę połamać i wrzucić do garnuszka. Odczekać 2 minuty i energicznie zamieszać, polać polewą.

 







Komentarze

Popularne posty