Rzymskie faworki - frappe

Tradycyjne faworki robimy zazwyczaj w okolicach Tłustego Czwartku, bo taka tradycja. Jednak gdy mamy ochotę na te słodkości o innej porze roku proponujemy faworki rzymskie. Trochę inaczej formowane, ale dzieciaki mają przy robieniu tyle radości co i przy jedzeniu. 

Składniki:

600 g mąki pszennej
50 g masła
4 łyżki cukru
4 jajka
1 kieliszek spirytusu
1 szczypta soli
skórka otarta z dwóch cytryn
olej do smażenia

Ze składników zagnieść ciasto, mocno je wyrabiając. Skórkę cytrynową dodać na samym końcu. Gdyby ciasto było za suche, zwiększyć ilość alkoholu. Wyrobić zwartą kulę, zawinąć ją w folię i włożyć do lodówki, żeby pół godziny odpoczęło.
Wałkować cienko i odpowiednio ciąć cienkie paski i zawiązywać je w supełek.
Smażyć, tak aby zazłociły się z obu stron. Wykładać na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar oleju, posypać cukrem pudrem.







Komentarze

Popularne posty