Kotlety z kaszy jęczmiennej z warzywami

Ostatnimi czasy okazało się, że w szafce prawie każdej klasy jest nadmiar kaszy jęczmiennej. Tak być nie może, trzeba było ja wykorzystać. I tak oto powstały pyszne kotleciki z kaszy z warzywami. Do tego wystarczy jakiś ulubiony dip i można już zajadać ze smakiem. 

Składniki:

100 g kaszy jęczmiennej
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek pora
1 cukinia
3 łyżki płatków owsianych
2 łyżki mąki
1 pęczek drobnego szczypiorku
1 jajko
1 łyżka masła
sól
pieprz
olej do smażenia
bułka tarta do panierowania

Kaszę jęczmienną ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, odstawić do ostudzenia. Umytą cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, lekko posolić i pozostawić na kilka minut żeby puściła sok, odcisnąć z nadmiaru wody. Marchewkę i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, pora pokroić w pół krążki. Na patelni roztopić masło, dodać marchewkę, pietruszkę i pora, smażyć przez kilka minut. Do miski przełożyć kaszę jęczmienną, dodać cukinię, podsmażone warzywa, posiekany szczypiorek, płatki, mąkę, wbić jajko. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku. Formować owalne kotleciki, panierować w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron. Podawać z ulubioną surówką.











Komentarze

Popularne posty