Rolmopsy w zalewie octowej

Aż wstyd się przyznać, ale zawsze dotąd kupowaliśmy rolmopsy w sklepie. W zasadzie to nie wiemy dlaczego dotąd ich nie robiliśmy. Od dziś to zmieniamy i domowej roboty rolmopsy będziemy serwować naszym gościom. Pierwsze są tzw. białe w zalewie octowej, ale już w kolejce czekają te po kaszubsku. 
Składniki:

6 śledzi a'la matjas
1 szklanka wody
pół szklanki octu
liść laurowy
ziele angielskie
1 łyżeczka gorczycy
pół łyżeczki kolendry 
1 czubata łyżka cukru
goździki
musztarda
kawałek papryki czerwonej świeżej
2 ogórki kiszone
1 cebula

Wodę z octem i wszystkimi przyprawami zagotować. Zalewę należy ostudzić.
W tym czasie posmarować filety śledziowe musztardą. Układać na każdym podłużny pasek ogórka kiszonego i papryki czerwonej. Zawijać w rulon i wkładać do słoika spięty wykałaczką. Do słoika należy jeszcze wkroić posiekaną w piórka cebulę. Zalać wszystko zalewą. Zamknięty słoik potrzebuje około 3 dni by rolmopsy w nim dojrzały do zjedzenia.







Komentarze

Popularne posty