Garnek karpacki

Uwielbiamy dania jednogarnkowe. Trochę krojenia, smażenia a już później z dobra książka czekamy na efekt końcowy. Do tego aby już najeść się na maksa , najlepsze będzie domowe pieczywko. My się nie narobimy a rodzina szczęśliwa. 

Składniki:

0,5 kg ziemniaków
0,5 kg mięsa wieprzowego
1/2 puszki czerwonej fasoli
200 g marynowanych pieczarek
1 mała cebula
250 g marchwi
3 łyżki przecieru pomidorowego
sól 
pieprz
1 ząbek czosnku
ziele angielskie
liść laurowy
natka pietruszki
olej

Ziemianki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Mięso pokroić w kostkę. Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w cienkie talarki. Do przecieru przecisnąć czosnek, wymieszać. Ziemniaki podsmażyć na oleju do zarumienienia, najlepiej w głębokim naczyniu. Następnie dodać do nich cebulę, chwilę podsmażać a następnie dodać mięso. Całość doprawić i smażyć na średnim ogniu przez kilka minut. Dodać marchewkę, pokrojone pieczarki, fasolę, dokładnie wymieszać. Smażyć przez około 5 minut. Przełożyć całość do naczynia do pieczenia lub glinianego garnka, zapełniając je do ¾ wysokości. Do około 2 l wody dodać ziele angielskie, liść laurowy, przecier pomidorowy, pokrojoną natkę pietruszki i odrobinę pieprzu. Podgrzać ale nie gotować. Wlać do mięsa, przykryć pokrywką i dusić całość w piecu w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut. 








Komentarze

Popularne posty