Bezowe choinki

Zielone, bezowe choineczki to ciekawa propozycja zarówno na świąteczny deser jak i świąteczna dekorację stołu. Takiej dekoracji potem nigdzie nie trzeba upychać po szafach tylko wystarczy ją zjeść. Dzieciaki z pewnością będą zachwycone. 

Składniki:
 
3 białka
150g cukru
szczypta soli
zielony barwnik spożywczy barwniki w żelu lub proszku
posypka cukrowa

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Gdy piana będzie sztywna, lśniąca i cukier się rozpuści, dalej miksując dodać trochę zielonego barwnika spożywczego. Miksować, aż piana równomiernie się zabarwi. Przełożyć pianę do rękawa cukierniczego z dużą końcówką w kształcie otwartej gwiazdy. Wyciskać bezy okrężnym ruchem o średnicy ok. 6cm i wysokości ok. 7cm na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pozostawiając odstępy między bezami. Bezy posypać posypką cukrową. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 100°C (termoobieg lub grzałka góra- dół) przez 3 godziny, aż bezy będą dobrze wysuszone w środku. Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić bezy do ostygnięcia. Przechowywać w suchym, szczelnym pojemniku lub puszce.







Komentarze

Popularne posty