Zupa z dyni nie krem

Dynię lubimy i zupę z niej również, ale przeważnie robimy z niej zupy kremy. Okazało się jednak, że są wśród nas tacy co za kremami nie przepadają. Wychodząc na przeciw ich potrzebom, przygotowaliśmy zupę  z dyni w bardziej tradycyjnej wersji. 
Składniki:

1kg dyni obranej i pokrojonej w kostkę
4 ziemniaki
2 niewielkie pory
100 g masła
2 ząbki czosnku
kilka gałązek świeżego tymianku
gałka muszkatołowa
sól
świeżo mielony pieprz

Pora oczyścić, pokroić w plasterki, wrzucić na rozgrzane masło, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, posolić, smażyć 4-5 minut, często mieszając. Całość przełożyć do garnka, dodać dynię, zalać 2 l wody. Gotować ok. 20 minut, aż dynia i ziemniaki będą miękkie. Pod koniec gotowania dodać tymianek, gałkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i pieprz. Zupę można podać z grzankami z razowego chleba i grubo pokruszonym parmezanem.






Komentarze

Popularne posty