Makaron z kurczakiem i ostrym sosem

Orientalne danie w nieco spolszczonej wersji, ale smak rewelacyjny. Radzimy nie pomijać żadnego ze składników mimo, że może on się wydać wam dziwny, ale uwierzcie nam wszystko w  tym dani współgra smakowo i struktury uzupełniają się doskonale. 

Składniki:

400g udka kurczaka (trybowane) 

200g fasolki szparagowej, może być mrożona
pół małej dyni (około 400g)
2 cebule
szczypta chilli
limonka
łyżka sosu ostrygowego 
2 ząbki czosnku
1 cm imbiru
olej do smażenia
ostry sos chili
makaron ryżowy
kolendra do posypania
2 garści orzeszków arachidowych do posypania

Kurczaka pokroić w drobną kostkę, usmażyć na złoty kolor, zdjąć z patelni. Dynię obrać, wydrążyć i drobno pokroić w kosteczkę, czosnek i cebulę posiekać w kostkę i zeszklić, dodać dynię i fasolkę, przesmażyć, zdjąć. Na patelnię dajemy starty imbir, startą skórkę z limonki oraz sok, sos chili, sos ostrygowy, zagotowujemy. Makaron ryżowy sporządzić według przepisu na opakowaniu, dodać do patelni, razem z kurczakiem i warzywami wcześniej usmażonymi, wymieszać. Podawać posypany posiekaną kolendrą i orzeszkami.
 
 






Komentarze

Popularne posty