Torcik ze smażonego ciasta kruchego

Smażonego tortu z ciasta kruchego to jeszcze nie robiliśmy, tzn do dziś. Super sprawa dla tych co nie lubią zagniatać ciasta albo nie mają piekarnika. Nasz krem do tortu jest z nutą advokata, ale możecie dodać owoce czy inny trunek według uznania. 

Składniki:

Ciasto:
375 g mąki pszennej
100 g cukru
200 g masła (zimnego-lekko zmrożonego) 
100 g posiekanych orzechów laskowych 

Krem:
800 g śmietany 36%
50 ml advokata
4 łyżki cukru pudru 
1 łyżeczka pasty waniliowej 
2 łyżki żelatyny 
3 łyżki ciepłej-przegotowanej wody 

W misce umieścić mąkę i cukier. Zmrożone masło zetrzeć na grubych oczkach i dodać do miski z mąką i cukrem. Mieszankę masła z mąką i cukrem ucierać "przez palce" tak by powstała drobna kruszonka, a następnie dodać posiekane orzechy. 
Kruszonkę przełożyć na rozgrzaną, suchą patelnię i smażyć do momentu aż nabierze złotego koloru. Gorącą kruszonkę odstawić do ostygnięcia, a w międzyczasie przygotować krem. 
Żelatynę umieścić w szklaneczce i zalać wodą, odstawić do napęcznienia. 
W misie robota umieścić dobrze schłodzoną śmietanę i zacząć ubijać na niskich obrotach. Po chwili ubijania, do śmietany dodać cukier puder i pastę waniliową, mikser włączyć na najwyższe obroty i ponownie zacząć ubijać śmietanę. W trakcie ubijania cienkim strumieniem dolewać advokat. Gdy śmietana zacznie gęstnieć dolać żelatynę. 
Składnie ciasta: Obręcz do tortów ułożyć na talerzu, na dno wsypać pierwszą partię smażonego ciasta i lekko przygnieść dłonią. Na warstwę ciasta wyłożyć część masy śmietanowej, następnie posypać kolejną partią ciasta, i wyłożyć kolejną partię kremu. Postępować tak do momentu wykorzystania całego ciasta i kremu. 
Górę udekorować np. siekanymi orzechami laskowymi i tartą białą czekoladą. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na minimum 2h w celu stężenia kremu.








Komentarze

Popularne posty