Kluski kładzione

Nieco zapomniane kluski kładzione, a nasze mamy i babcie kiedyś je robiły dość często. Mogą być doskonałym dodatkiem zarówno do zup jak i dań drugich, ale również  mogą być  samodzielnym daniem z dodatkiem skraweczków czy twarogu. 

Składniki:

500g mąki pszennej
2 jaja
300 ml przegotowanej letniej wody
2 szczypty soli

Z mąki, jajek, soli i wody wyrobić łyżką stołową ciasto. Zagotować w garnku około 2,5 litra wody i dodać 2 łyżeczki soli. Nad wrzącą wodą przechylić miskę z ciastem i odrywać łyżką po kawałku ciasta, pamiętając każdorazowo o zamaczaniu łyżki we wrzątku (wówczas ciasto nie będzie się kleić do łyżki). Gotować kluski do momentu ponownego zagotowania się wody i wypłynięcia klusek na powierzchnię. Przelać kluski na sito i poczekać chwilę, aż woda odcieknie.









Komentarze

Popularne posty