Rybna zupa z krewetkami

Zupa rybna zazwyczaj nam nie smakowała, ale gdy dodaliśmy krewetki okazało się, że jest całkiem spoko. A może nawet więcej, okazało się, że może być wykwintną zupą na uroczysty obiad. Polecamy ją z całego serduszka naszego ,zakochacie się w niej jak my. Możecie sobie regulować słodycz mniejszą lub większą ilością dodanego mleka koksowego, my akurat lubimy słodko-pikantne potrawy więc poszła cała puszka.

 Składniki:
 
2 cebule
200 g komosy ryżowej (quinoa)
2 ząbki czosnku
kopiasta łyżka żółtego proszku curry
1 marchewka
200 g ryby morskiej w kawału
200 g krewetek
1 puszka mleka kokosowego
łyżka koncentratu pomidorowego
łyżeczka pasty z ostrych papryczek
sól
pieprz
olej
świeża natka pietruszki
ugotowane jajka do podania

W większym garnku podsmażyć na oleju posiekaną cebulę. Pod koniec smażenia do cebuli dodać posiekany czosnek, a po chwili proszek curry, wymieszać, wsypać komosę, dodać pokrojoną w małą kostkę marchewkę, dodać wodę i zagotować. Trzymać pod przykryciem około 10 minut, po czym dodać do zupy rybę, gotować kolejne 5 minut, rybę wyjąć. Wlać mleczko kokosowe oraz dodać przecier i pastę z papryczek, dokładnie wymieszać, zagotować, dodać kawałki ryby oddzielone od ości i skóry oraz krewetki. Gotować jeszcze trzy minuty, doprawić solą i pieprzem, dodać posiekaną natkę, wymieszać. Podawać z gotowanym jajkiem i sokiem z limonki.






Komentarze

Popularne posty