Tarta ze śliwkami


Jesienne ciasto, pełne śliwek. Sama ręka się po nie wyciąga a usta uśmiechają na sam widok. Najlepsze do tej tarty będą nasze, polskie śliwki węgierki. A ze owoce śliwki mają wiele cennych właściwości, regulują trawienie, chronią przed wolnymi rodnikami, a nawet poprawiają humor to już nic więcej nie trzeba pisać, tylko biec do kuchni. 


Składniki:

300g mąki pszennej
80g cukru
1 duże opakowanie cukru wanilinowego 
1 jajko
200g schłodzonego masła
szczypta soli
około 800-900g umytych śliwek węgierek
cukier puder do posypania

Mąkę wymieszać z cukrem, solą i cukrem wanilinowym. Dodać pokrojone masło i posiekać je z mąką. Dodać jajko i szybko zagnieść ciasto. Formę do tarty o średnicy 28 cm wysmarować masłem. Rozwałkować ciasto, podsypując mąką i wyłożyć nim równomiernie całą blaszkę. Blaszkę wstawić do lodówki na około 30 minut. Piekarnik nastawić na 200 stopni. Schłodzone ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 15 minut. W międzyczasie śliwki przepołowić i wypestkować. Połówki z jednej strony do połowy naciąć. Na podpieczonym spodzie poukładać gęsto śliwki, zaczynając od krawędzi ciasta. Do nagrzanego do 220 stopni  piekarnika włożyć tarte i piec przez około 25-30 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.




















Komentarze

Popularne posty