Sałatka tortowa

Na zielonym spodzie wyrosły nam elementy flory i nie są to mchy czy paprocie, a znane nam i lubiane składniki sałatkowe. Znudziły nam się sałatki klasyczne i eksperymentujemy z tymi tortowymi. Z jakim skutkiem? Oceńcie sami, bo nam niesamowicie podoba się wizualnie, a jeszcze bardziej smakuje. A przepis pochodzi od https://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/.




Składniki:


Biszkopt na formę 19x28cm:
3 jajka 
150g świeżego szpinaku
1/4 szklanki oleju rzepakowego
2 ząbki czosnku
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/3 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki kolorowego pieprzu
3 łyżki mąki pszennej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Ponadto:
1 serek kanapkowy 
2 piersi z kurczaka
1 łyżeczka przyprawy "Kebab-gyros"
2 szczypty kurkumy
2 łyżki oleju rzepakowego 
6 łyżek majonezu
3 pełne łyżki pikantnego ketchupu
200g sera żółtego w kawałku
1 duży słoik papryki konserwowej 
5 jajek ugotowanych na twardo
40g tartego parmezanu
1 puszka groszku konserwowego
2 duże pęczki szczypiorku lub innych dowolnych ziół

Biszkopt: Szpinak umyć i osuszyć zmiksować z dodatkiem żółtek, oleju, czosnku i przypraw na gładki krem. Białka ubić ze szczyptą soli, a następnie stopniowo dolewać rozdrobniony szpinak. Dodać przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i delikatnie, łyżką wymieszać. Wylać na wyłożoną papierem (tylko spód) blaszkę i piec w nagrzanym do 170st C piekarniku ok 30 minut. Przestudzony przełożyć na czystą blaszkę posmarować całość serkiem jogurtowym.
Piersi z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć kurkumą oraz przyprawą kebab-gyros i smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Przestudzone rozdrobnić np. w mikserze. Wyłożyć na serek.
3 łyżki majonezu, ketchup oraz starty na drobnych oczkach ser żółty połączyć ze sobą i rozsmarować na warstwie kurczaka. Posypać pokrojoną w kostkę i dobrze odciśniętą na sitku papryką konserwową.
Ugotowane jajka podzielić na białka i żółtka. Białka zetrzeć na grubych oczkach, dodać kolejne 3 łyżki majonezu oraz parmezan. Wyłożyć na paprykę i dokładnie rozsmarować. Układać groszek konserwowy, uprzednio równie dobrze odsączony najlepiej na papierowych ręcznikach i pokryć warstwą żółtek startych na drobnych oczkach oraz posiekanym drobno szczypiorkiem. Sałatkę przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce kilka godzin przed podaniem.


















Komentarze

  1. Warto zaznaczyć, skąd pochodzi przepis, tym bardziej że jest skopiowany w całości ;)
    https://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2017/01/saatka-tortowa.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis dostaliśmy od znajomej właśnie w takiej wersji. Nie byliśmy świadomi skąd pochodzi. Rzeczywiście jest identyczny, Pozdrawiamy i dopiszemy :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty