Gołąbki dyniowe z indykiem



Gołąbki bardzo lubimy i lubimy z nimi eksperymentować i odkrywać nowe składniki i dodatki. Tym razem do prawie klasycznych gołąbków dodaliśmy dyni  (bo była) i otrzymaliśmy nowe oryginalne danie o ciekawym smaku. Warto dodawać dynię by mięsożercom przemycić nieco warzyw, zjedzą zdrowiej i nawet nie zauważą. 



Składniki:


1 duża główka kapusty włoskiej
2 szklanki ryżu
1 łyżka vegety
2 niepełne szklanki wody
1 kg mielonego mięsa z indyka
3 szklanki dyni startej na dużych oczkach
1 papryka
2 cebule
5 ząbków czosnku
1 łyżka oleju
3 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu
2 łyżeczki cząbru
2 łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżeczki domowej vegety
1 łyżeczka kurkumy
½ łyżeczki chili
sól
½ szklanki wody pozostałej z gotowania kapusty
około 1 litr bulionu

Sos pomidorowy
2 szklanki wywaru z gotowania gołąbków 
1 szklanka soku pomidorowego
koncentrat pomidorowy
sól
pieprz
słodka papryka

W dużym garnku zagotować wodę. Kapustę obrać z wierzchnich liści, wyciąć głąb. Włożyć do garnka nacięciem do góry, kolejno wyjmować liście, które zmiękły i odkładać do przestudzenia. Zgrubienia na końcu liści ściąć nożem.
Ryż zalać 2 niepełnymi szklankami wody, dodać łyżkę Vegety, gotować aż wsiąknie całą wodę a potem odstawić w ciepłe miejsce. 
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i zeszklić na nim pokrojoną cebulę, dodać paprykę pokrojoną w drobną kostkę - dusić aż warzywa zmiękną i odparuje z nich nadmiar wody.
Do przestudzonego ryżu dodać mielone mięso z indyka, startą na grubych oczkach dynię, czosnek przeciśnięty przez praskę, wodę pozostałą z gotowania kapusty oraz przesmażone warzywa. Do farszu dodać przyprawy do smaku. Wymieszać do połączenia składników.
Formować gołąbki. Na dno garnka, brytfanny lub patelni nalać trochę bulionu i ułożyć kilka liści kapusty. Na liściach układać ciasno obok siebie gołąbki. Całość zalać resztą bulionu, przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu, lub piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około godzinę, aż kapusta będzie miękka.
Po upieczeniu zlać pozostały z gotowania wywar (powinno być około 2 szklanek płynu), dodać sok pomidorowy oraz przecier, doprawić wg upodobań do smaku. Sosem zalać gołąbki i razem gotować aż sos zgęstnieje.











Komentarze

Popularne posty