Chrupiąca sałatka z kalafiorem i granatem


Sałatki goszczą na naszych stołach co raz częściej. A to na kolację, żeby nie obciążać przewodu pokarmowego, a to na spotkanie w babskim gronie, a to gorąco, to na szybki obiad lekka sałatka. Powodów co raz więcej i z punktu widzenia pro zdrowotnego cieszy nas to, bo sałatki są zdrowe, bo zazwyczaj jest w nich dużo warzyw, są dodatki białkowe i jakiś dressing. Oto nasza odpowiedz na modę sałatkową.

Składniki:

½ szklanki płatków migdałowych
2 łyżki oleju
1 mały kalafior
kawałek cukinii 
pestki z połowy granatu
duża garść natki pietruszki 
mieszanka sałat 
2-3 łyżki startego żółtego sera 

Sos:
3 łyżki oliwy
1 łyżka octu winnego
1 łyżka syropu z granatu
2 łyżeczki miodu 
1/4 łyżeczki cynamonu
sól
pieprz 


Wymieszać wszystkie składniki sosu. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni. Kalafiora podzielić na małe różyczki, a cukinię pokroić w grube słupki. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i zrumień na niej kalafiorowe różyczki, pod koniec dodać cukinię, żeby tylko lekko zmiękła. Kalafior powinien być rumiany, ale ciągle chrupiący. Migdały, kalafiora z cukinią wymieszać z pestkami granatu, posiekaną natką oraz sałatami. Polać sosem i posypać startym żółtym serem. 












Komentarze

Popularne posty