Rosół

Zupa niedzielna dla wielu Polaków. Niektórzy nie wyobrażają sobie siódmego dnia tygodnia bez rosołu. Podajemy prosty przepis na tą tradycyjną polską zupę z dodatkiem makaronu i siekanego koperku.
 

Składniki:

3 udka
3 marchewki
1 pietruszka
1 cebula
½ selera
1 pęczek koperku
sól
pieprz
ziele angielskie
liść laurowy


Przygotowane mięso należy włożyć do zimnej wody (na 1 kg mięsa 1,5 l wody). Dodać ziele angielskie i liść laurowy. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem, szumować,  powinien tylko „mrugać”.  Rosół gotowany szybko jest mętny, nieapetyczny i niesmaczny. Dodać pokrojone warzywa i przyrumienioną nad płomieniem cebulę. Doprawić do smaku. Podawać z makaronem, posypany posiekanym koperkiem.







Komentarze

Popularne posty