Zupa szpinakowa
5 szklanek warzywnego bulionu
200 g świeżych liści szpinaku
2 marchewki
2 średnie pory
1 korzeń pietruszki
1 mała cebula
kawałek selera
125 ml szklanki słodkiej śmietanki
2 czubate łyżki kwaśnej śmietany
3 łyżki masła
sól
pieprz
do podania:
50 g fety pokrojonej na małą kostkę
Obraną cebulę pokroić na drobną kostkę. Z porów odciąć zielone liście, dokładnie umyć białe części. Pokroić na cienkie plasterki.
Obrane marchewki i pietruszkę pokroić na plasterki. Selera pokroić na małe kawałki.
W szerokim garnki rozgrzać 2 łyżki masła, wrzucić cebulę, marchewkę, selera i pietruszkę. Lekko posolić, smażyć na dużym ogniu cały czas mieszając przez dwie minuty. Dodać pory, wymieszać, smażyć minutę. Wlać bulion. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez około 10 minut, aż warzywa zmiękną. Zdjąć z ognia. Doprawić solą i pieprzem. Śmietankę i śmietaną wymieszać ze sobą. Wlać do nich kilka łyżek gorącej zupy, wymieszać, wlać do garnka z zupą. Liście szpinaku niezbyt drobno posiekać. Na dużej patelni roztopić 1 łyżkę masła, dodać szpinak, lekko posolić, smaż chwilę cały czas mieszając, aż liście zwiędną i zmienią kolor. Szpinak dodać do zupy. Zupę podawać pokrojoną w kostkę fetą.
Komentarze
Prześlij komentarz