Chruściki pieczone
Mocno chrupiące, prawie tak jak tradycyjnie smażone, a jednak pieczone więc i mniej kaloryczne. Chociaż w tłusty czwartek kalorii nie liczymy, jednak takie chruściki też preferujemy, zwłaszcza wtedy gdy nie chcemy pachnieć smażonym olejem.
400 g mąki pszennej tortowej
1/3 łyżeczki soli
2 czubate łyżka cukru pudru
70g masła
4 żółtka ze średniej wielkości jajek
6-9 łyżek gęstej śmietany, może być 18%
Dodatkowo:
kilka łyżeczek zwykłego cukru pudru
1/2 tabliczki mlecznej czekolady
Mąkę przesiać razem z solą i cukrem pudrem. Dodać zimne masło i rozetrzeć rękami aż nie będzie widać grudek tłuszczu. Dodać żółtka i powoli zagniatając dodawać po łyżce śmietany aż ciasto da się zlepić i wyrobić. Powinno być zwarte, ale plastyczne. Ciasto podzielić na 4 części i każdą wałkować na stolnicy na cienki placek. Im cieniej tym delikatniejsze i bardziej kruche będą faworki. Rozwałkowane ciasto ciąć radełkiem na paski i formować z nich faworki. Tak przygotowane chrusty układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 8 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C, grzanie góra/dół. Trzeba uważać bo szybko się rumienią. Po upieczeniu posypać udekorować rozpuszczoną w kąpiel wodnej czekoladą i posypać cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz