Pierogi z mięsem i ziemniakami
Zdarzyło Wam się zapytać domowników jakie by chcieli pierogi? Z pewnością. I pewnie tyle ile było osób tyle różnych odpowiedzi. Na naszych zajęciach było tak samo i by dojść do kompromisu zrobiliśmy pierogi z mięsem i ziemniakami. Okazał się to strzał w dziesiątkę i cała grupa jadła ze smakiem.
Ciasto:
500 g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka soli
50 ml oleju
250-280 ml gorącej wody (tyle ile zabierze mąka)
Farsz:
600 g ugotowanych ziemniaków
2 cebule
400 g mięsa mielonego
2 łyżki śmietany 18%
sól, pieprz
ząbek czosnku
Mąkę pszenna przesiać do miski, dodać sól i wymieszać. Kolejno dodać 50 ml oleju oraz 250 ml gorącej wody (takiej o temp. Około 85-90 st. C). Wymieszać najpierw ciasto za pomocą łyżki, a następnie można rozpocząć ręczne wyrabianie ciasta. Jeśli mąka jest bardziej chłonna, to można dodać odrobinę więcej wody do ciasta. Ciasto na pierogi należy wyrabiać ręcznie przez około 10 minut. W tym czasie powinno stać się miękkie i elastyczne.
Wyrobione ciasto zawinąć szczelnie w folię spożywczą i odstawić na co najmniej 30 minut, dzięki czemu ciasto stanie się zdecydowanie bardziej miękkie i plastyczne.
Ugotowane ziemniaki utłuc tłuczkiem, doprawić solą i pieprzem. Na patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, dodać mięso i dusić wszystko razem. Na koniec dodać wyciśnięty ząbek czosnku. Dodać mięso do ziemniaków, śmietanę, wymieszać i doprawić do smaku.
Po tym czasie odwinąć ciasto z folii, oderwać kawałek. Resztę ponownie zawinąć w folie, by ciasto nie wysychało. Oderwany kawałek rozwałkować cienko i za pomocą szklanki wycinać kółka. Nakładać farsz i formować pierogi. Gotować w osolonym wrzątku przez około 2-3 minuty od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię. Podawać, polane z zeszkloną na maśle cebulką.
Komentarze
Prześlij komentarz