Zapiekanka makaronowa z łososiem
Zapiekankę makaronową uwielbiają niemal wszyscy, zarówno duzi i mali. Można w niej przemycić składniki, za którymi niezbyt przepadają zwłaszcza mali konsumenci. My tym razem ukryliśmy rybę, w porcji dla młodszych w trochę mniejszej ilości. Małymi kroczkami do celu.
400 g makaronu
500 g łososia wędzonego
1 szt czerwonej papryki
1 szt zielonej papryki
1 szt czerwonej cebuli
1 puszka kukurydzy
3 ząbki czosnku
600 ml mleka
3 łyżki mąki pszennej
50 ml oliwy z oliwek
kilka suszonych pomidorów
sól
pieprz do smaku
500 ml przecieru pomidorowego
200 g sera cheddar, startego na tarce
125 g sera mozzarella
Ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu aby był al dente. Odcedzić.
Warzywa pokroić w kostkę, kukurydzę odcedzić. Do garnka, w którym gotował się makaron wlać 40 ml oliwy i wsypać 3 płaskie łyżki mąki, mieszać aż do całkowitego połączenia. Następnie wlać mleko i mieszać intensywnie, ponieważ sos będzie szybko gęstniał. Dodać suszone pomidory drobno pokrojone, przeciśnięte ząbki czosnku oraz przecier pomidorowy. Dodać makaron, warzywa, starty ser cheddar.
Nasmarować tłuszczem naczynie żaroodporne i wyłożyć całą mieszankę makaronowo-warzywną. Na sam koniec ułożyć pokrojonego łososia i posypać startą mozzarellą. Piec około 25 minut w temperaturze 180°C.
Komentarze
Prześlij komentarz