Faworki hinduskie
Czy nasze faworki są na prawdę hinduskie czy tylko z nazwy tego nie wiemy, bo w Indiach nie byliśmy, a przepis dostaliśmy od znajomych. Wiemy natomiast, że na pewno są delikatne i słodkie. Dzięki dodatkom gałki muszkatołowej i cynamonu mają nieco orientalny smak i zapach.
Ciasto:
2 szklanki mąki
6 łyżek sklarowanego masła
ćwierć łyżeczki gałki muszkatołowej
ćwierć łyżeczki cynamonu
8 - 10 łyżek gorącego mleka
olej do głębokiego smażenia
Syrop:
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki wody
2 łyżki miodu
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
Syrop: Zagotować wodę z cukrem. Gdy zgęstnieje, dodać miód, wystudzić i dolać aromat waniliowy
Ciasto: Do przesianej mąki wlać stopione gorące masło - szybko wymieszać. Dodać gałkę muszkatołową i cynamon. Ponownie wymieszać. Wyrabiać ciasto, dodając stopniowo gorące mleko (wyrabiać przez kilka minut). Powstałe ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 centymetra (najlepiej nadać mu kształt prostokąta)
Wykrawać ok. 3 - 4 centymetrowe kwadraty. Faworki smażyć w mocno rozgrzanym oleju na złoto, odsączyć z nadmiaru tłuszczu po czym zanurzyć w syropie na ok. 5 - 10 minut. Wyjąć z syropu i ułożyć na talerzu. Schłodzić.
Komentarze
Prześlij komentarz