Faworki na kefirze
U nas przygotowania do tłustego czwartku idą pełną parą i trwają już w zasadzie dwa tygodnie przed. A dlaczego tak długo? Ponieważ nie możemy się zdecydować który przepis jest najlepszy i które faworki smakują nam najbardziej. Zresztą co roku jest prawie tak samo ...
3,5 szkl mąki pszennej
1,5 szklanki kefiru
1 jajko
3 łyżki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżki roztopionego letniego masła
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki sody
1 jajko
3 łyżki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżki roztopionego letniego masła
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki sody
Dodatkowo:
olej do smażenia
cukier puder
2 łyżki mleka
1 łyżka soku z cytryny
Do miski wrzucić wszystkie składniki, zagnieść dość miękkie i elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypać mąką.
Z ciasta uformować kulę, odłożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 20 min.
Ciasto podzielić na dwie części. Blat delikatnie podsypać mąką i rozwałkować dość cienko pierwszy kawałek ciasta, na prostokąt. Następnie na paski szer.ok 4 cm i na mniejsze prostokąty długości ok.10 cm.
W każdym prostokącie zrobić nacięcie radełkiem i wywijać jak faworki.
Smażyć na oleju, na średnim ogniu z obu stron na rumiano, gotowe odkładamy na ręcznik papierowy, następnie przekładamy na talerz i dekorujemy lukrem (cukier puder wymieszany z mlekiem i sokiem z cytryny).
Komentarze
Prześlij komentarz