Chruściki drożdżowe
Nie wszyscy przepadają za cieniutkimi i chrupiącymi chrustami, mamy dla nich nieco inną propozycję, mianowicie chruściki drożdżowe. Przepis nie jest dużo bardziej skomplikowany niż tradycyjny, ale chrusty (faworki) są bardziej puszyste. Warto wypróbować.
0,5 kg mąki
szczypta soli
2 łyżki cukru
50 g świeżych drożdży
80 g roztopionego masła
1 szklanka mleka
2 jajka
Dodatkowo:
1,5 litra oleju
cukier puder
cynamon
Drożdże pokruszyć i dodać 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki i pół szklanki ciepłego mleka. Dobrze rozetrzeć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Jajka roztrzepać z 1 łyżką cukru i szczyptą soli. Dodać przesianą mąkę, resztę mleka, rozpuszczone masło i wyrośnięte drożdże. Wyrabiać całość około 20 minut! Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut
Wyłożyć ciasto na lekko posypaną mąką powierzchnię, podzielić na kilka części i każdą po kolei rozwałkowywać. Kroić na paski a każdy pasek przekroić ukośnie na mniejsze kawałki. W każdym kawałku zrobić nacięcie i przełożyć przez nie jeden koniec. Smażyć w gorącym tłuszczu (ok 180 stopni) obie strony na złoty kolor. Jeśli chruściki zbyt szybko się przypalają zmniejszyć temperaturę a jeśli za bardzo wchłaniają tłuszcz to zwiększyć. Usmażone układać na papierowym ręczniku, żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
Komentarze
Prześlij komentarz