Faworki bezglutenowe
Zawsze staramy się przygotowywać dania i desery dla naszych gości zgodnie z ich potrzebami. Jeden z naszych przyjaciół ma nietolerancje glutenu, a ponieważ bardzo go lubimy przygotowaliśmy dla niego faworki bezglutenowe. Są bardziej delikatne i kruche, dlatego przy ich formowaniu trzeba być wytrwałym i cierpliwym.
1,5 szklanki mąki bezglutenowej
150 g gęstej kwaśnej śmietany 18%
4 żółtka
1 łyżka masła
pół łyżeczki cukru
pół łyżeczki soli
1 łyżka octu
cukier puder do posypania
olej do smażenia
Wymieszać mąkę z cukrem i solą. Dodać żółtka, masło, śmietanę i ocet. Całość wyrobić na ciasto. Kule ciasta uderzać wałkiem, zagniatać ponownie i ponownie uderzać przez ok. 10 minut. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować, ciąć na paski i formować faworki. Smażyć na oleju. Zanim ostygną, posypać cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz