Zupa szparagowa z fetą

Zupa szparagowa z fetą z zielonych szparagów, nie z fasolki szparagowej którą zdarza się nazywać szparagami przez pierwszoklasistów. Delikatny lekki smak podkreślony wyrazistą fetą i szczypiorkiem. Ciekawa propozycja na lekki obiad. 

Składniki:

2 pęczki szparagów
600 g ziemniaków
2 łyżki oliwy
4 łyżki masła
4 ząbki czosnku
2 litry bulionu
½ łyżeczki kurkumy
1 pęczek posiekanego koperku
1 pęczek posiekanego drobnego szczypiorku
300 g śmietany 18%
ser feta

W garnku z grubym dnem na oliwie i maśle podsmażać przez ok. 3 - 4 minuty obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Dodać obrany i przepołowiony czosnek, zamieszać i smażyć razem przez ok. 2 minuty.
Wlać gorący bulion, dodać kurkumę i zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez około 10 - 15 minut do czasu aż ziemniaki będą miękkie.
Odłamać twarde i jasne końce szparagów, końce wyrzucić. Łodygi opłukać, pokroić na cienkie plasterki, główki zachować w całości. Gdy ziemniaki będą już miękkie dodać szparagi (główki i łodygi) i gotować na małym ogniu przez ok. 1 minutę.
Dodać koperek i odstawić z ognia. Śmietanę włożyć do miski i stopniowo dodać kilka łyżek wywaru z zupy za każdym razem mieszając. Zahartowaną w ten sposób śmietanę dodać do garnka z zupą i wymieszać. Podawać z pokrojoną fetą i szczypiorkiem.







Komentarze

Popularne posty