Chleb twarogowy
Kolejne zajęcia z podstaw piekarnictwa zaowocowały nowymi wypiekami. Chlebek twarogowy tak przypadł nam do gustu, że jeden bochenek znikł dosłownie w pięć minut. Wystarczyło nam tylko masełko i było pysznie.
1kg mąki pszennej typ 750
400 ml letniej wody
400 g półtłustego twarogu najlepiej z OSM Krasnystaw
2 łyżeczki soli
Zaczyn:
200 ml letniej wody
50 g świeżych drożdży lub 14 g suszonych drożdży
2 łyżeczki cukru
Do miseczki przełożyć drożdże. Wsypać cukier, wlać wodę i dokładnie wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce, aż zaczyn podwoi swoją objętość. Twaróg pokruszyć widelcem. Zaczyn drożdżowy dokładnie wymieszać z pozostałą wodą. Mąkę i sól przesypać do miski. Dokładnie wymieszać łyżką. Do mąki dodać zaczyn i twaróg. Wymieszać dokładnie łyżką. Masę wyrabiać na wolnych obrotach robotem kuchennym przez 5 minut. Masa powinna być zwarta. Z wyrośniętej masy uformować bochenki i przełożyć do koszyczków. Przykryć ściereczką i wstawić do lodówki na noc. W tym czasie masa podwoi swoją objętość. Następnego dnia wyjąć z lodówki i zostawić na kilka minut w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. bochenki przełożyć na blaszkę, naciąć i wstawić do gorącego piekarnika. Piec 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 190 stopni C i piec kolejne 20 minut. Blachę wyjąć z piekarnika. Odstawić na kilka minut. Chleb przełożyć na kratkę i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Komentarze
Prześlij komentarz