Gofry belgijskie

Cytując Dorotę z www.mojewypieki.com „Być w Belgii i nie spróbować gofrów to jakby być w Paryżu i nie zobaczyć wieży Eiffla”. My w Belgii jeszcze nie byliśmy, ale gofry już robiliśmy. I Ci co próbowali oryginalnych mówią, że nasze smakowały bardzo podobnie. Więc mamy małą Belgię w Polsce. Kiedyś się tam wybierzemy i porównamy.


Składniki:

 

350g mąki pszennej

2 jajka

1 żółtko

25g świeżych drożdży

150 ml ciepłego mleka

1 łyżka cukru waniliowego 

szczypta soli

200g masła

3 łyżki cukru

 

Do dużej miski przesiać mąkę. Dodać jajka, żółtko, cukier waniliowy i szczyptę soli.

Drożdże rozkruszyć do miseczki i rozpuścić w letnim mleku. Masło roztopić w garnuszku.

Rozpuszczone drożdże wlać do miski z mąką i jajkami. Mieszać za pomocą łyżki lub miksera z hakiem. Do ciasta wlać roztopione i przestudzone masło. Mieszać dokładnie, nakryć ściereczką i odstawić na 1,5 godziny do podwojenia objętości.

Gdy ciasto urośnie dodać cukier, delikatnie mieszając. Gofry smażyć w rozgrzanej gofrownicy, nakładając ciasto łyżką. 

 





 

Komentarze

Popularne posty