Serniczek z polewą śmietanową
Tak jak jedna z naszych sorek uwielbia muffiny i rożne kombinacje w ich smakach, to druga uwielbia różnego rodzaju serniczki. Dobrze, że się uzupełniają. A my dzięki temu lubimy i potrafimy robić i jedno i drugie. No i oczywiście zjadać, to wychodzi nam rewelacyjnie.
Składniki:
Spód
150 g herbatników
2-3 łyżki masła
Masa serowa
1 kg twarogu w wiaderku
400 g jogurtu naturalnego gęstego
3 jajka
2 białka
2 opakowania budyniu waniliowego
¾ szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1/2 szklanki śmietany kremówki 30 %
Polewa śmietanowa
200 g kwaśnej śmietany 18 %
0,5 szkl. śmietany kremówki 30 %
2-3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo
50 g białej czekolady
Dno tortownicy 24-26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wypuszczając papier na zewnątrz, boki również wyłożyć papierem. Ciasteczka wrzucić do blendera razem z masłem, blendowa do momentu uzyskania mokrego piasku. Na spód tortownicy wysypać ciasteczka i uklepać dłonią tak, aby była równa powierzchnia.
Do misy wrzucić twaróg i jogurt naturalny gęsty i wymieszać mikserem na małych obrotach do momentu połączenia. Następnie wsypać cukier, cukier waniliowy oraz budynie – proszek. Wymieszać krótko mikserem do połączenia składników, wrzucić po jednym jajku i białka cały czas miksując, na koniec wlać śmietanę kremówkę i wszystko wymieszać dokładnie łyżką. Całość wylać na spód ciasteczkowy i wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 °C i tak piec przez 15 min. następnie temperaturę obniżyć do 150 °C i piec przez 1 godz.
Po godz. połączyć składniki polewy śmietanowej, trzeba wszystko dokładnie wymieszać i wylać na wierzch sernika, zapiekać jeszcze przez 15 min.
Sernik studzić w uchylonym piekarniku, chłodzić w lodówce, następnego dnia zetrzeć białą czekoladę na tarce i obsypać u góry brzegi sernika.
Spód
150 g herbatników
2-3 łyżki masła
Masa serowa
1 kg twarogu w wiaderku
400 g jogurtu naturalnego gęstego
3 jajka
2 białka
2 opakowania budyniu waniliowego
¾ szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1/2 szklanki śmietany kremówki 30 %
Polewa śmietanowa
200 g kwaśnej śmietany 18 %
0,5 szkl. śmietany kremówki 30 %
2-3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo
50 g białej czekolady
Dno tortownicy 24-26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wypuszczając papier na zewnątrz, boki również wyłożyć papierem. Ciasteczka wrzucić do blendera razem z masłem, blendowa do momentu uzyskania mokrego piasku. Na spód tortownicy wysypać ciasteczka i uklepać dłonią tak, aby była równa powierzchnia.
Do misy wrzucić twaróg i jogurt naturalny gęsty i wymieszać mikserem na małych obrotach do momentu połączenia. Następnie wsypać cukier, cukier waniliowy oraz budynie – proszek. Wymieszać krótko mikserem do połączenia składników, wrzucić po jednym jajku i białka cały czas miksując, na koniec wlać śmietanę kremówkę i wszystko wymieszać dokładnie łyżką. Całość wylać na spód ciasteczkowy i wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 °C i tak piec przez 15 min. następnie temperaturę obniżyć do 150 °C i piec przez 1 godz.
Po godz. połączyć składniki polewy śmietanowej, trzeba wszystko dokładnie wymieszać i wylać na wierzch sernika, zapiekać jeszcze przez 15 min.
Sernik studzić w uchylonym piekarniku, chłodzić w lodówce, następnego dnia zetrzeć białą czekoladę na tarce i obsypać u góry brzegi sernika.
Komentarze
Prześlij komentarz