Krem z zielonego ogórka

Krem z zielonego ogórka? Tak, tak ogórka nie groszku to nie pomyłka. Ciekawa, letnia zupa o świeżym smaku. Okazuje się, że nie tylko z kiszonych ogórków możemy przygotować zupę.  W tym wypadku najlepsze są świeże ogórki i to te wyhodowane we własnym ogródku.

Składniki:

450 g zielonego ogórka
1 cebula
100 g serka topionego
1 l bulionu warzywnego
200 g śmietany
60 g mąki ziemniaczanej
1 łyżka masła
1 pęczek natki pietruszki
sól
pieprz

Cebulę drobno pokroić i smażyć na maśle. Do garnka wlać bulion, dodać cebulę, pokrojony w kostkę ogórek, połowę natki pietruszki i serek topiony. Całość chwilę zagotować, doprawić sola i pieprzem, a następnie zmiksować na gładki krem. Mąkę rozrobić ze śmietaną, zahartować kilkoma łyżkami gorącej zupy, połączyć z resztą kremu i zagotować. Posiekać pozostałą pietruszkę i dodać do zupy.







Komentarze

Popularne posty