Bananowa rolada lodowa
Obecna pogoda skłania do szukania ochłody z zewnątrz i od środka, by chociaż chwilę poczuć ulgę. Dlatego polecamy bananową roladę lodową własnej roboty. Jak dacie radę to polecamy z polewą, jeśli zbyt gorąco to i sama rolada doskonale chłodzi i smakuje.
Masa bananowa:
5 sztuk bananów bardzo dojrzałych
sok z 1 cytryny
500 ml śmietanki kremówki 30% dobrze schłodzonej
puszka mleka skondensowanego słodkiego
4 wafelki czekoladowe
200 g drobno pokrojonej czekolady gorzkiej
Polewa:
czekolada deserowa
50g orzechów posiekanych
50 g cukru
łyżka masła
Krokant - masło rozpuścić z cukrem dodać orzechy, wysypać na papier do pieczenia, przemieszać kilkukrotnie, wystudzić, przełożyć do słoiczka.
Banany obierać, pokroić w grube plastry, skropić sokiem z cytryny, przełożyć do pojemnika i wstawić do zamrażalnika na 2-3 godziny. Zamrożone banany blendować partiami na papkę. Śmietankę kremówkę dobrze schłodzoną ubić na średnich obrotach miksera na sztywno. Dodać schłodzone mleko skondensowane i krótko miksować. Do masy dodać pokrojone w małe kawałki wafelki, wsypać łezki czekoladowe i wymieszać. Przelać do foremki (keksówki) wyłożonej folią spożywczą i wstawić do zamrażalnika najlepiej na całą noc. Na drugi dzień wyjąć lody z foremki odwracając ją do góry dnem i ściągając folię. Polać czekoladą którą wcześniej należy rozpuścić w kąpieli wodnej i posypać krokantem.
Komentarze
Prześlij komentarz