Makaron z pomidorkami i fetą
Przepis na to danie krąży już od jakiegoś czasu po Internecie, i wiele klas prosiło zróbmy makaron z tictoka. Więc zrobiliśmy. Bardzo łatwy w wykonaniu, a smak naprawdę ciekawy. Tylko warto wybrać dobrej jakości fete i pomidorki koktajlowe, by efekt końcowy był doskonały.
250-300 g makaronu spaghetti
pół szklanki oliwy
4-6 ząbków czosnku
15-20 pomidorków koktajlowych
ok 200 g sera feta
1 łyżeczka suszonego oregano
pieprz
listki świeżej bazylii do podania
świeżo starty parmezan lub grana padano do podania
Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni C.
Do naczynia żaroodpornego włożyć umyte pomidorki, ser feta, obrane ząbki czosnku. Wszystko polać oliwą, doprawić oregano oraz świeżo mielonym pieprzem. Wstawić do piekarnika i zapiekać przez 20 minut. W tym czasie ugotować makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po wyjęciu naczynia z piekarnika rozgnieść pomidorki, czosnek oraz fetę za pomocą widelca, dodać makaron i wszystko wymieszać. Posypać listkami świeżej bazylii i podawać.
Komentarze
Prześlij komentarz