Tarta z chipsami, rukolą i serem feta
Z takimi składnikami to tarty jeszcze nie robiliśmy. Mimo że jesteśmy przeciwnikami chipsów, to tym razem zrobiliśmy wyjątek, bo bardzo byliśmy ciekawi tego połączenia. Chipsy, rukola i feta okazały się ciekawym smakowo połączeniem, a i wygląd przyciąga oko. Podzielcie się swoimi wrażeniami.
Składniki:
270 g mąki
130 g masła
1 jajko
szczypta soli
Nadzienie:
3 łyżki sera feta
4 jajka
200 g śmietanki 30%
2 garści Rukli
pieprz
20-30 dużych chipsów solonych
Zimne masło posiekać razem z mąką i szczypta soli. Dodać jajko i zagnieść ciasto. Wyłożyć nim formę do tarty i nakłuć widelcem. Podpiec przez 10 minut w temperaturze 180 stopni.
Po wyjęciu na ciasto ułożyć chipsy. Śmietanę wymieszać z jajkiem i dwiema łyżkami sera feta, wyłożyć masę na ciasto. Na wierzch ułożyć umytą i osuszoną ukolę oraz resztę pokruszonej fety. Wszystko oprószyć obficie pieprzem. Piec w temperaturze 180 stopni około 35 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz