Krem z buraków z mlekiem kokosowym
Nie wiemy czy pamiętacie, że dzięki burakom mamy lepszą odporność i wolniej się starzejemy. Dlatego warto je spożywać w różnych postaciach zwłaszcza w okresie zimowym. Dziś mamy dla Was krem z buraka z dodatkiem mleczka kokosowego. Smaczny, aromatyczny i rozgrzewający, idealny na zimne dni.
6 dużych buraków
1 jabłko
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
2-cm kawałek imbiru
1 puszka mleka kokosowego
1 łyżka oleju
2 łyżki kwaśnej śmietany
sól i pieprz
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni. Buraki wyszorować, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zawinąć w folię aluminiową, piec przez około godzinę. W międzyczasie cebulę obrać i pokroić w piórka. Czosnek i imbir obrać i pokroić na mniejsze kawałeczki. Na patelni rozgrzać olej kokosowym, zeszklić na nim cebulę wraz z imbirem i czosnkiem. Jabłko umyć, obrać, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w cienki paseczki. Upieczone buraki obrać, cienko pokroić i wraz z jabłkiem dodać do zeszklonych cebuli, czosnku i imbiru. Całość krótko przesmażyć, a następnie przełożyć do większego garnka. Dolać mleko kokosowe i zmiksować na gładki krem. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta, dolać wody do uzyskania preferowanej konsystencji. Doprawić solą i pieprzem do smaku i zagotować.
Komentarze
Prześlij komentarz