Makaron z pastą z karczochów
Klusi jak mówią nasi najmłodsi konsumenci, są przez nas no i oczywiście przez nich uwielbiane. Dlatego robimy je w różnych kombinacjach. Tym razem sos z pasty z karczochów, a co troszkę mniej tradycyjnie i egzotycznie.
200 g makaronu penne
2 ząbki czosnki
100 g szynki parmeńskiej
1,5 łyżeczki suszonego oregano
1 słoiczek pasty z karczochów
6-8 suszonych pomidorów w zalewie
olej z suszonych pomidorów
1 łyżka natki pietruszki
1 łyżka nasion słonecznika
klika płatków grana padano
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Na patelnię wlać olej z pomidorów, dodać obrany i przeciśnięty czosnek. Zrumienić lekko, od czasu do czasu mieszając, następnie dodać pokrojoną szynkę i suszone oregano, smażyć jeszcze przez około pół minuty.
Dodać pastę z karczochów, suszone pomidory, oraz posiekaną natkę pietruszki, smażyć razem przez około pół minuty. Dodać odcedzony makaron, doprawić świeżo zmielonym pieprzem i wymieszać, smażyć przez pół minuty. Podawać posypane grana padano i uprażonymi nasionami słonecznika.
Komentarze
Prześlij komentarz