Ciasteczka z kremem z mleka w proszku
Mleczne ciasteczka, z mlecznym nadzieniem a do nich proponujemy jeszcze szklankę mleka lub przynajmniej kawę z mlekiem. Tylko mamy dla was dwa ostrzeżenia, kremem trzeba przekładać zaraz po jego zrobieniu bo szybko zastyga. A drugie to jeśli macie mieć gości to schowajcie te ciasteczka przed domownikami, bo nasze znikły zanim zdążyliśmy umyć naczynia.
Ciasteczka:
200 g masła
100 g cukru pudru
¼ łyżeczki soli
300 g mąki
Krem:
125 ml mleka
100 g masła
2 łyżeczki cukru waniliowego
50 g cukru
200-220 g mleka w proszku
Wszystkie składniki ciasta posiekać nożem, a następnie zagnieść w jednolite ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm. Można między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, wtedy się nie klei. Po rozwałkowaniu ciasto włożyć do lodówki razem z papierem i schłodzić około 15 minut. Foremką lub szklanka o średnicy 5 cm wykrawać ciastka, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pic 10-12 minut w temperaturze 180 stopni. Zdejmować z blaszki po wystygnięciu.
Mleko, masło, cukier waniliowy, cukier zagotować na średnim ogniu. Wystudzić. Do wystudzonej masy dodać mleko w proszku i zmiksować na jednolity krem. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego, i wyciskać na jedna z polówek ciasta, przykryć druga polówką, lekko docisnąć.
Można posypać cukrem pudrem lub udekorować nitkami czekolady.
Komentarze
Prześlij komentarz