Minipączki z serkiem mascarpone
Aby zrobić drożdżowe pączki, potrzebujemy czasu i nieco umiejętności. A co zrobić gdy mamy ochotę na pączki a czasu niewiele? Minipączki z mascarpone. Smakują wyśmienicie, są mini więc nie pójdą nam tak w boczki nawet jak zjemy ich trochę więcej.
250 g mąki
250 g serka mascarpone
2 jajka
1 łyżka cukru pudru
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli
1 łyżeczka spirytusu
1 łyżeczka cukru pudru i 5 łyżek cukru do obtoczenia
W misce umieścić serek, mąkę, jajka, proszek do pieczenia, łyżkę cukru pudru, sól i spirytus. Wymieszać składniki łyżką a następnie wyrobić gładkie jednolite ciasto. Natłuścić dłonie olejem. Odrywać z ciasta małe kawałeczki i formować kulki. Wrzucać pączki na gorący tłuszcz i smażyć na złoty kolor z wszystkich stron. Usmażone pączuszki odsączyć na ręczniku papierowym. Następnie obtoczyć je w mieszance cukru i cukru pudru.
Komentarze
Prześlij komentarz