Maślane pieczone faworki



Mamy dla was nieco odchudzone faworki, ponieważ jest to wersja nie smażona a pieczona. Dlatego ci co unikają nadmiaru kalorii będą zadowoleni z tego faktu. W smaku są nieco inne, ale również chrupiące i i bardziej delikatne. 


Składniki:

240 g mąki
1 czubata łyżka masła
3 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżka spirytusu
3 żółtka
1 szczypta soli
1 łyżeczka cukru waniliowego
cukier puder do posypania


Oddzielone żółtka wymieszać z kwaśną śmietaną, cukrem waniliowym i solą. Do tego dodać przesiana mąkę, spirytus oraz miękkie masło. Dobrze zagnieść ciasto by było jednolite. Na koniec dobrze wybić ciasto wałkiem, aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Całość zawinąć w folie i schować na 1 godz. do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować jak najcieniej. Następnie pociąć je w paski o szerokości ok 3 cm i długości 10 cm. Na środku zrobić nacięcie i uformować faworki. Faworki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 10-12 minut w temperaturze 180 minut. Cukier puder wymieszać z cukrem waniliowym i posypać upieczone faworki. 





Komentarze

Popularne posty