Sernik ananasowy
Większość z nas zna popularny sernik z brzoskwiniami, to taki świąteczny klasyk. My dzisiaj zrobiliśmy sernik z ananasami i musimy przyznać, że palma pierwszeństwa w kategorii serników wędruje do niego. No po prostu pyszny jest. Kruchy spód i góra, delikatne serowe wnętrze i akcent ananasowy.
Składniki:
Składniki:
Ciasto
500 g mąki pszennej
5 żółtek
250 g masła
150 g cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 łyżka kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Masa
sernikowa
1 kg twarogu sernikowego
125 g cukru
2 opakowania cukru wanilinowego
3 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
15 g mąki pszennej
100 g rozpuszczonego masła
sok z 1/2 cytryny
puszka ananasów
Piana z
białek
5 białek
150 g cukru kryształu
sok z 1/2 cytryny
cukier puder do dekoracji
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia oraz
szczyptą soli. Masło pokroić w kostkę i dodać do pozostałych składników.
Delikatnie wyrobić, stopniowo dodawać żółtka i kwaśną śmietanę. Całość wyrobić
na jednolitą masę.
Gotowe ciasto podzielić na dwie części (2/5 i 3/5). Większą
część schłodzić w lodówce około godzinę. Z mniejszej uformować wałek i wstawić
do zamrażarki. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 6-7 mm i włożyć do
prostokątnej formy (23 x 34 cm). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C (z
termoobiegiem) lub 180°C (bez termoobiegu) na 10-14 minut , ma być złote,
wystudzić.
Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym, następnie
stopniowo dodawać twaróg sernikowy, rozpuszczone masło oraz mąkę wymieszaną z
mączką ziemniaczaną i sok z cytryny. Tak przygotowaną masę wyłożyć na wcześniej
upieczony i wystudzony spód. Ananasa pokroić w cząstki, połowę wyłożyć na masę
serową.
Ubić pianę z białek i cukru, na sam koniec dodając sok z cytryny,
następnie pianę rozłożyć na masie serowej i dodać pozostałą część ananasa. Na
całość zetrzeć drugą część zamrożonego ciasta. Piec 50-55 minut w temperaturze
170°C (z termoobiegiem) lub 180°C (bez termoobiegu). Po upieczeniu i
wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz