Pączki z dziurką
Dziurawe pączki w czekoladzie posypane wiórkami kokosowymi to tak w skrócie. A w rozszerzeniu pączki, które prosto się robi, szybko wyrabia, tylko to oczekiwanie na wyrośnięcie jest problematyczne. Jednakże smak rekompensuje ten czas. Dlatego z czystym sumieniem możemy je Wam polecić na tłusty czwartek i tak po prostu na pączkowe popołudnie.
Składniki:
7 g
drożdży instant
50 ml
ciepłej wody
250 g
mąki tortowej
250 g
mąki typ 650
łyżeczka
soli
200 ml
mleka 3,2 %
3 łyżki
miodu
50 g
masła
2 jaja
olej do
smażenia
Polewa:
100 g
czekolady mlecznej
2 łyżki
masła
4 łyżki
śmietanki 30%
wiórki kokosowe do ozdoby
Wymieszać drożdże z ciepłą wodą, odstawić na 20 minut. W drugiej misce
wymieszać obie mąki i sól. Do garnuszka wlać mleko, miód, dodaj
masło. Podgrzewać, aż składniki się rozpuszczą. Do mąki dodać drożdże, przestudzone mleko oraz rozkłócone jajka. Wymieszać wszystko drewnianą łyżką, aż będzie jednolite. Przełożyć
całość na stolnicę, wyrabiać 5 minut, aż ciasto będzie
gładkie. Odstawić do wyrośnięcia 60 minut, rozwałkować na
grubość 2 cm, wykrawać szklanką, a dziurki kieliszkiem, odstawić
na 45 minut pod przykryciem do wyrośnięcia. Smażyć na rozgrzanym
oleju z każdej strony, aż się zrumienią. Odsączyć na ręczniku.
Czekoladę rozpuścić z masłem, odstawić na 2-3 z ognia, moczyć
pączki w polewie i posypywać wiórkami.
Komentarze
Prześlij komentarz