Ekspresowy capuccin sernik

Cappucin to taki sernik z gatunku gotowanych, przyjemnych i pysznych. Bardzo łatwy przepis, z gatunku staję i robię przez pół godziny i po schłodzeniu, wyjeżdża on, cały na biało, tylko z czupryną czekoladową od kakao.


Składniki:

2 opakowania biszkoptów okrągłych
1 wiaderko sera
200 g masła
220 ml mleka
2 budynie waniliowe bez cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 szklana cukru
2 jajka
duży kubek kawy rozpuszczalnej z cukrem


Tortownicę o średnicy 24 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Masło i cukier przełożyć do garnka, ogrzewać aż tłuszcz się rozpuści. Mleko wymieszać z budyniami. Do garnka z tłuszczem przełożyć cały ser, dodać jajka i wszystko mieszać, garnek trzymać na małym ogniu. Do masy wlać wymieszane budynie i teraz cały czas mieszać aż masa się zagotuje, odłożyć na bok. Na dno tortownicy ułożyć 1 warstwę namoczonych w kawie biszkoptów, na to wyłożyć 1/2 część gorącego sera, następnie namoczone biszkopty i resztę sera. Wierzch wyrównać, na górę ponownie namoczone biszkopty w kawie i posypać słodkim lub ciemnym kakao. Sernik po ostygnięciu jest gotowy do jedzenia, jednak najlepiej smakuje schłodzony.





Komentarze

Popularne posty