Jabłkowe ciasteczka z kaszą kuskus
Kasza kuskus nie tylko nadaje się do dodatków do dań drugich, ale również jest świetnym składnikiem, jak się okazuje smacznych i zdrowych przekąsek. Nic dodać nic ująć kasza plus jabłka i nie odzowny dodatek do jabłek cynamon to gwarancja udanego wypieku.
Składniki:
1 szklanka kaszy kuskus
ok. 1,5 szklanki soku jabłkowego
1 jajko
3 jabłka
2 łyżki miodu
2 łyżki mąki pszennej
3 łyżki płatków migdałowych
1/3 łyżeczki cynamonu
Mocno podgrzać (ale nie gotować) sok jabłkowy, po czym zalać nim kuskus tak, by przykrył na ok. 0,5 cm jego powierzchnię w naczyniu. Odstawić pod przykryciem na 15 minut. Po tym czasie przesypać kaszę do miski i pozostawić do ostygnięcia. Wbić jajko, dodać mąkę, migdały i starte na grubej tarce jabłka - razem ze skórką. Dodać miód i przyprawy, wymieszać dokładnie aż powstanie jednolita masa. Za pomocą dwóch łyżek formować owalne ciasteczka i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni C przez ok. 30 minut, aż ciasteczka będą lekko złote.
Komentarze
Prześlij komentarz