Tort Afrykanka
Ten tort no nasza wariacja na temat popularnego ciasta "Cycki murzynki". Postanowiliśmy je nieco zmodyfikować i zrobić w formie tortu. Biszkopty na wierzchu zamieniliśmy na bardziej ekskluzywne delicje, a długie biszkopty dodały uroku. No i oczywiście nazwa musi być po naszemu.
Składniki:
Biszkopt
ciemny:
4
jajka
1
szklanka mąki
3/4
szklanki cukru
1
łyżeczka octu
1
łyżeczka proszku do pieczenia
3
łyżki kakao
tłuszcz
do wysmarowania formy
Ciasto
makowo-kokosowe:
6
białek
20
dag wiórek kokosowych
20
dag suchego maku
3/4
szklanki cukru pudru
1
cukier waniliowy
Masa:
1
szklanka mleka
3/4
szklanki cukru
6
żółtek
1
łyżka mąki
1
kostka masła
Dodatkowo:
2
paczki biszkoptów długich (lady fingers)
polewa
czekoladowa lub czekolada
delicje
Ubić
białka razem z cukrem na sztywno mikserem. W osobnym małym naczyniu rozmieszać
żółtka z octem i proszkiem do pieczenia. Tak przygotowane żółtka wmieszać łyżką
do białek. Następnie dodać mąkę wymieszaną z kakao i delikatnie zamieszać
łyżką. Wylać do nasmarowanej tłuszczem formy i piec ok 30 minut w temperaturze
160 stopni. Po ostygnięciu biszkopt przekroić na pół, można nasączyć ponczem
ale nie jest to konieczne.
Ciasto
makowo-kokosowe:
Ubić
białka, dodać cukier puder, cukier waniliowy, wiórka i ma. Wymieszać wszystko.
Na wysmarowanej blasze piec 30 minut.
W
1/4 szklanki mleka należy roztrzepać żółtka z mąką. Pozostałe mleko gotujemy z
cukrem i wlewamy do niego mleko z rozrobionymi żółtkami i mąką cały czas
mieszając. Ucieramy masło i stopniowo dodajemy wystudzony budyń.
Kolejność ułożenia: Ciasto
ciemne biszkoptowe kroimy na dwie części i na spód idzie jedna z nich.
Następnie wykładamy połowę masy budyniowej. Później ciasto makowo-kokosowe.
Następnie druga część masy budyniowej i druga część ciasta ciemnego. Na górze
układamy delicje. Boki ciasta dekorujemy biszkoptami i polewamy ciasto polewą
czekoladową. Na szczycie każdego z nich można dać rodzynka.
Komentarze
Prześlij komentarz