Babka potrójnie kakaowa
Babki, babeczki, babunie uwielbiamy te wypieki i to nie tylko na święta. Kakao i czekolada też nie są nam obojętne. Połączyliśmy te dwie rzeczy w całość i to z potrójną dawką i otrzymaliśmy pyszne ciacho. Do tego aromatyczna kawa lub herbata i goście już mogą przychodzić.
Składniki:
250g masła
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
4 jajka
100 ml mleka
2 i 1/2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
9 łyżeczek kakao
Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia. Masło w temperaturze pokojowej zmiksować wraz z cukrem i cukrem waniliowym do powstania puszystego puchu. Nadal miksując dodać jajka. Następnie dodać w dwóch partiach na zmianę mąkę z proszkiem i solą oraz mleko.
Ciasto podzielić na trzy równe części. Do jednej dodać 5 łyżeczek kakao (jeśli ciasto zbyt mocno się zagęści dolać odrobinę mleka), miksować do połączenia składników. Do drugiej dodać 3 łyżeczki kakao, miksować do połączenia składników. Do trzeciej części dodać 1 łyżeczkę.
Keksówkę (12x30cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto na całą długość blachy zaczynając od najciemniejszego. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę.
Komentarze
Prześlij komentarz