Ciasto ucierane z jabłakmi
Dość specyficzne jest to ciasto, nie wszystkim nam podpasowało. Ale może warto i spróbować, bo tanie, szybkie i z polskimi jabłkami. musimy jeszcze pomyśleć jak go ulepszyć, może ktoś ma jakieś pomysły??
Składniki:
Ciasto:
1,5 szklanki mąki
1,5 szklanki tartej bułki
1 szklanka cukru
4 jajka
1/2 kostki masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka starta i sok z 1 cytryny
Nadzienie:
1 kg kwaśnych jabłek
10 dag cukru
skórka otarta z 1 pomarańczy
Lukier cytrynowy:
1 szklanka cukru pudru
2–3 łyżki wrzątku
sok z 1 cytryny
Lukier kawowy:
1 szklanka cukru pudru
1/4 szklanki mocnego naparu kawy
Formę grubo wysmarować całą ilością masła i wysypać na dno szklankę tartej bułki. Wstawić do lodówki. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odcisnąć sok i skropić sokiem cytrynowym. Wymieszać z cukrem i skórką pomarańczową. Ułożyć w formie na warstwie tartej bułki.
Jajka ubić z cukrem. Wymieszać z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia i skórką z cytryny. Ciastem zalać warstwę jabłek. Piec 30–40 minut w temp. 180 stopni. Ostudzić. Z cukru pudru utrzeć lukier cytrynowy i kawowy. Ciasto odwrócić i udekorować lukrami. Po zastygnięciu pokroić na porcje.
Komentarze
Prześlij komentarz